Ionut Tabultoc

Ionut Tabultoc

21 iunie 2008

EURO 2008 / Turcia-Croatia = INCREDIBIL


După un final dramatic cu prelungiri si lovituri de la 11 metri, Turcia s-a calificat în semifinale. Klasnici a înscris în minutul 119, dar Semih a reuşit egalarea în ultima secunda a prelungirilor. La penalty-uri, cei mai buni jucatori ai croatilor la acest camp european, Modrici, Rakitici şi Petrici , au ratat.

Croaţii lui Bilici nu au stat prea mult pe gînduri în cel de-al doilea sfert de finală de la Campionatul European şi au pornit asaltul la poarta turcilor. Cu o dorinţă nebună de a trece de turcii lui Terim, aceştia şi-au pus în aplicare planul, şi ocaziile nu au întîrziat să apară. Modric (4), dar şi Srna (7) au luat în vizor poarta lui Rustu, dar cea mai mare ocazie a primei reprize l-a avut în prim-plan pe Olici. Modrici (19) centrează în faţa porţii, de unde Olici ţinteşte transversala cu poarta goală. Mingea se întoarce în careu, însă Kranjcar trimite peste poartă din numai 7 metri. Acelaşi Kranjcar (25) centrează din 6 metri, dar războinicul Rustu scoate din faţa lui Olici.

Gafeurul Rustu şi golul anulat

Nici turcii nu s-au lăsat mai prejos şi au preluat dominarea. În minutul 31, Tuncay pătrunde periculos în careul croat, dar Niko Kovaci reuşeşte să-l stopeze pe turc. Acelaşi Tuncay cade în careu (36), după o trecere uşoară de Simunici. Turcul este blocat de croat, arbitrul Roberto Rosetti lasă jocul să continue şi nu acordă lovitură de la 11 metri. Turcii continuă atacul şi au o nouă ocazie foarte importantă. Topal expediază un şut puternic (38), însă mingea trece puţin pe lîngă bara din stînga porţii lui Pletikosa.

După pauză, croaţii au reluat atacul. Mai întîi, Olici (50) încearcă să-l învingă pe Rustu cu o lovitură de cap, acesta respinge balonul pînă la un fundaş turc care greşeşte şi mingea ajunge din nou la Olici. Croaţii au mai avut două ocazii, prin Srna (52) şi Niko Kranjcar (55), dar Rustu a fost pe poziţii de fiecare dată. După o serie de ratări ale lui Olici, acesta reuşte să înscrie (62), însă golul este anulat pe motiv de ofsaid. Olici este din nou în prim-plan, de această dată după un "un-doi" cu Ivan Rakitici, care şutează pe lîngă poarta lui Rustu.

Ocazie după ocazie

Srna putea încheia meciul (83) după o lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri, dar mingea expediată de acesta a fost respinsă de Rustu din vinclu, după un reflex senzaţional. Croaţii nu au renunţat şi au crezut că pe final pot învinge reduta turcilor. Olici este foarte aproape de a marca (89) , Rustu se află pe poziţii şi salvează. În minutele de prelungiri, Srna şutează puternic (90), însă mingea este reţinută fără probleme. Fără gol marcat, nici după şutul puternic al lui Olici (90+3), meciul a intrat în prelungiri.

Final dramatic

Turcii au pornit mai bine după 90 de minute de suferinţă. Senturk a ratat de două ori deshiderea scorului în (97) şi în (98), dar şi Nihat (104). Modrici a încercat să rezolve singur meciul (112), după ce a scăpat de doi adversari, acesta nu a mai putut continua faza şi mingea a ajuns la Rustu. În minutul 119, Rustu comite o greşeală uriaşă, iese din poartă, mingea ajunge la Klasnici care înscrie şi Croaţia era calificată. Bilici şi elevii săi nu au avut şansa să se bucure de mult dorita calificare. Rustu degajează, mingea îl găseşte pe Semih care înscrie de la marginea careului (120+2). Şutul acestuia la vinclu este imparabil şi totul s-a decis la loviturile de departajare.


S-a decis la penalty-uri

Modrici (Croaţia) - a tras primul şi a ratat
1-2 Arda (Turcia) - a tras pe sub portar şi a marcat
2-2 Srna (Croaţia) - trage puternic şi Rustu este învins
2-3 Semih (Turcia) - marchează fără probleme
2-3 Rakitici (Croaţia) - ratează incredibil
2-4 Hamit (Turcia) - însrie şi Turcia este aproape calificată
2-4 Petrici (Croaţia) - ratează şi Turcia este calificată unde vor întîlni Germania
(sursa: Andrei Crăiţoiu - Gazeta Sporturilor/ Foto: Euro2008.com)

0 comentarii:

  © Template creat de Bogdan 2008

La inceput