Ionut Tabultoc

Ionut Tabultoc

22 iunie 2008

EURO 2008 / Olandezul Hiddink elemina "portocala mecanica"


Olanda se întoarce acasă, dar rămîne în competiţie un reprezentant de seamă al şcolii sale fotbalistice.
S-a tot vorbit şi se va mai vorbi despre şcoala olandeză de fotbal. În esenţă, ea propune un stil ce pariază pe minge şi pe jocul pe laturile terenului. E ceea ce a reuşit să facă şi Guus Hiddink la ruşi, renunţînd la rigiditate în folosul posesiei. Iar Olanda s-a trezit cu un rival ce-i folosea stilul. O altă “portocală”, electrică însă, cu pase decupate de pe calculator şi o foarte bună acoperire a terenului, totul plecînd de la disciplina camarazilor din subordine.

Antidotul

Astfel că, după o primă repriză în care ocaziile mai mari au fost ale ruşilor, iar olandezii se dovediseră mai periculoşi în fazele fixe, Van Basten a decis să schimbe: Van Persie la Kuyt, mai multă viteză, mai multă abilitate. După 15 secunde, Van Persie are o ocazie. Însă după alte 15 secunde, ruşii îi găsesc antidotul, căci pe banca lor cineva vorbeşte olandeza fot­ba­­lului mai bine ca Van Basten. Din acea bandă, unde Boulahrouz rămăsese fără dublaj, a plecat des­chiderea scorului, cen­trare Se­mak, gol Pavliucenko, dorit nu degeaba de jumătate de Europă.

Atac după atac

La 0-1, olandezii păreau a avea în faţă un adversar care le anticipa orice mişcare. Şi care desena splen­did. Şi care se apăra ca la, evident, Stalingrad. Şi care rata frenetic. Dar care primea un gol clasic de la Van Nistelrooy, arătînd că Hiddink mai are de lucru la defensivă. 1-1.Prelungirile deschideau o întrebare: va reuşi Rusia să reziste fizic? Pînă să-şi dea răspunsul, lumea de pe stadion privea în­măr­mu­rită cum albii irosesc incredibil şanse imense. Şi totuşi, chiar dacă arbitrul Michel le-a refuzat un penalty clar, ruşii au învins. Torbinski şi Arşavin au întors cuţitul în rana olandeză. 1-3. Batavii, care s-au odihnit cu noi, au fost mai obosiţi decît esticii!Iată că meseria de antrenor, atunci cînd e făcută cu pricepere şi pa­siune, poate schimba orice men­ta­litate. Hiddink este omul mo­men­tului în fotbalul european. Oricît de mulţi bani îi dau ruşii, îi me­rită. A făcut din Rusia o mare echipă.

26 şuturi la poartă au avut ruşii aseară; 11 au fost cadrate, pentru 3 goluri.
33 goluri a înscris Van Nistelrooy pentru “naţionala” Olandei, egalîndu-l pe Cruyff.
(Sursa: Andrei Niculescu-Gazeta Sporturilor)

0 comentarii:

  © Template creat de Bogdan 2008

La inceput